Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovak

2011.05.08

  

 

    A Fríz ló fajtastandardja

Napjainkban Magyarországon is egyre több istállóban találkozhatunk fríz lovakkal. A fajta elegáns, nemes megjelenése és páratlan habitusa egyre több embert rabul ejt. Jelen írásunkban a fríz ló fajtajegyeiről és a típushibákról írunk.

Fajtatörténet

A fajta kialakulása a római korra vezethető vissza. Ekkor jelent meg a római birodalom területén egy német törzs, akik magukat frízeknek nevezték. Az általuk tenyészett fajta kisebb zömökebb volt a mai típusnál, de az alapvető fajtajegyeket már magán hordozta. Az ekkor mintegy 150cm marmagas lovat erős testfelépítés, burkolt izomzat és ívelt formák jellemezték.
Az évszázadok alatt sok változáson esett át a típus. Sokat alakítottak a felépítésen a spanyol, andalúz és az arab lovakkal végzett keresztezések. A napjainkban ismert fríz-típus a XVII. század végére alakult ki teljesen.

A fajtát a kifejezett erős testalkat miatt gyakran a hidegvérűek közé sorolják, de valójában melegvérű típusról van szó. A standard típust magasan illesztett, elegánsan ívelt nyak, erős mellkas, viszonylag rövid hát és kerek, izmos far jellemzi. A lábak kissé rövidek, erős csontozatúak, kis, kerek patákban végződnek. A rövid hátsó lábak miatt fellépése büszke, erőt és lendületet sugároz. Előnyben részesítik a kicsi, egyenes, vékony fejet és a kis füleket.

Fajtaleírás

 

 

A fríz lovak egyik legbüszkébb éke a hosszan leomló, sűrű, hullámos sörényük. Ehhez párosul a dús farok, illetve a kifejezett bokaszőrzet. Színük minden esetben fekete, illetve ennek árnyalatai. A tartási körülmények befolyásolhatják a színtónust (nyárifekete), de az alapszín mindig egyszínű fekete. Korábban a vonalkeresztezésekből megjelentek sötétpej egyedek is, ám ezeket kizárták a tenyésztésből.  Kizárandóak továbbá azon egyedek is, melyeknél fehér jegyek találhatóak a testen mint pl.: a kesely lábak illetve jegyes fej (hóka, piszra, stb.). Az egyetlen megengedett jegy a homlokon lévő max. 3 cm kiterjedésű fehér csillag.

Napjainkban, mint minden fajtánál ennél is kissé változott a standard típus. A korábbi kisebb, zömökebb, robusztusabb úgynevezett „barokk” vonal mellett mindinkább előtérbe kerül egy újabb, kecsesebb, finomabb vonalú „sport” típus. Az új vonalra jellemző a vékonyabb, finomabb faj, a hosszabb törzs, a kecsesebb, izmolt test és a hosszabb, vékonyabb lábak mely a mellső végtagoknál még kifejezettebb.

Típushibák

A leggyakrabban előforduló hiba a szín tekintetében szokott előfordulni. Mint azt már korábban említettük a fríz ló fekete és jegytelen. Sem a kesely lábak, sem pedig a jegyes fej nem megengedett. A legkisebb fehér folt- kivéve a fejen lévő apró csillag - fajtakizáró ok!

Gyakran találkozhatunk lábállásbeli hibákkal, illetve nemkívánatos nyakillesztéssel is. A túl erős, burkolt izületek illetve az alacsonyan illesztett nyak nemkívánatos fajtajegyek. A csapott far korábban negatív megítélés alá esett, ám napjainkban az új típus megjelenésével mindinkább előtérbe kerül

Mindig pozitív elbírálás alá esik a dús, ápolt, tömött sörény illetve farok, bár e tekintetben nincs standard előírás. Mivel a leomló sörény a fríz lovak éke, így érthető hogy szívesen látják a bírák a kifejezettebb szőrzetű egyedeket.

A fríz lovak helyzete Magyarországon

Napjainkban Magyarországon kb.150-200 egyed található. Számuk folyamatosan bővül. Az impozáns látvány és a kifogástalan habitus együtt járulnak hozzá a fajta szélesebb körben való elterjedéséhez.
2007-ben újraszerveződött a Magyarországi Fríz Lótenyésztők Egyesülete. Az Egyesület eredetileg 2002. október 31-én alakult és célja a magyarországi fríz lovak tenyészértékének megőrzése és növelése illetve a tenyésztés-koordinálás volt. Az új Magyar Egyesület a Holland Királyi Egyesület helyi kirendeltségeként működik. A Holland Központ Egyesületünket bízta meg az itthoni állománnyal kapcsolatos adminisztratív dolgokkal, ezáltal nagyban leegyszerűsítve a távolságból adódó nehézségeket. A 2007. szeptember 10-én megrendezett szemle mérföldkőnek bizonyult az itthoni frízes életben. A holland delegáció elismeréssel nyugtázta a hatalmas érdeklődést és a kiugróan magas állatlétszámot, és bár a szemlén meglehetősen szigorúan bíráltak, biztosították az Egyesületet a teljes körű segítségnyújtásról.

Mivel a Holland egyesület koordinálja a tenyésztést az egész világon, minden egyes tulajdonosnak illetve tenyésztőnek egyesületi tagnak kell lennie, hisz a folyamatos minőségkontrollnak ez alapfeltétele. A zárt tenyésztést mi sem példázza jobban, hogy az egész világon megközelítőleg száz holland fríz tenyészmén van. Ezek az állatok egy nagyon szigorú több hónapos vizsgán esnek át melyben a küllem, a mozgás, a teljesítmény és egyben a habitus is bírálatra kerül.

Ezzel biztosítják, hogy csak a legjobbak-legjobbjai kaphatják meg a tenyészengedélyt. A Magyar Egyesület célul tűzte ki, hogy az itthoni tenyészállomány számára a tenyésszezonban biztosítani fogja a kellő mennyiségű és minőségű szaporító anyagot, hisz e nélkül lehetetlen a színvonalas tenyésztés kivitelezése. Sajnos ma hazánkban nincs engedélyes tenyészmén, így ez csak import szaporítóanyaggal valósítható meg. Terveink között szerepel a magyar frízállomány összegyűjtése és regisztrálása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AZ AMERIKAI QUARTER HORSE LÓFAJTA

 

 

Kimondottan western fajtájú lovaknak az amerikai quarter horse lovakat (qh), tarka változatukat a paint horse lovakat (ph) és az „indiánok foltos lovát” az appaloosa-t (app) szokás nevezni.

 

A „papírról”, illetve helyesen: a származási lapról

Minden amerikai quarter horse-nak (és természetesen a többi westernló fajtának is)  rendelkeznie kell az eredeti amerikai tenyész szövetség származási lapjával („Certificate of Registration”) ahhoz, hogy hivatalosan is quarter horsenak (paint horse-nak, appaloosanak) lehessen nevezni. Ha ez hiányzik, akkor az ilyen egyedekkel a fajta hivatalos versenyein nem lehet versenyezni, és ami a legfontosabb: nem is tenyészthetők qh-ként! Ha egy westernlónak tartott ló egyáltalán nem rendelkezik papírral, akkor versenyzés és tenyésztés szempontjából teljesen értéktelen, hiszen nem, hogy tenyészversenyeken, de még egyéb más versenyen sem indulhat el. Ha mén, akkor a magyar állattenyésztési törvények értelmében tilos tenyésztésre használni, ha pedig kanca, akkor utódai csak maximum nullás bélyegzésűek lehetnek.

 

A történelem

Az amerikai quarter horse fajtát Amerikában – a westernlovaglás hazájában – tenyésztették ki.

A fajta alapját főleg a spanyol hódítók által Amerikába bevitt lovak, és azok leszármazottai alkották. Az idők folyamán más, főleg európai bevándorlók által magukkal hozott lovak is behajóztak az újvilágba. Így kerültek be többek között az ír és francia finomabb hidegvérű fajták, valamint az angol melegvérű lovak is. A meglévő lóállományok pedig keveredtek egymással.

Mivel a speciális, például marhával való feladatokhoz különleges „marhaérzékkel” (cow sense) rendelkező lovakra volt szükség - e tulajdonságokra irányulóan – hosszú szelekciós tenyésztési folyamat ment végbe. Ám a fajta fejlődését nem csak a munkára való felhasználhatósága alakította, hanem az angol bevándorlók által meghonosított lóversenyek is. A versenyteljesítmény és a gyorsaság fokozására Angliából importáltak versenylovakat, amiket a már meglévő állománnyal kereszteztek. Nem kis sikerrel, mert a quarter horse fajta rövidtávon a világ leggyorsabb lova lett!

A tenyésztés Ma a quarter horse fajtát fajtatiszta tenyésztési eljárással, esetenként - az amerikai Jockey Club által elismert - angol telivérrel való cseppvérkeresztezéssel tenyésztik.

 

Amerikában úgy tartják, hogy a quarter horse a legsokoldalúbb ló a világon!
Ennek megfelelően használják – mégpedig eredményesen - az ugrósportban, a militaryban, a díjlovaglásban, a fogatsportban, természetesen a western lovassport valamennyi ágában, galoppversenyeken és a farmok munkalovaként egyaránt. Rendkívül szelíd, nyugodt természete és könnyen kezelhetősége miatt ideális családi ló. Sokoldalúságának köszönhetően, majd 4 millió egyeddel ma a világ legnagyobb létszámú lófajtája. Ebből az Egyesült Államokban több, mint 3 millió ló él. A kanadai quarter állomány létszáma 200-300 ezer között van, míg a világ többi országának quarter horse állománya „csak” százezres nagyságrendű.

 

A westernlovaglásban e három fajta közül teljesítményét és kedvező tulajdonságait tekintve a quarter horse fajtában van a legtöbb kiemelkedő egyed, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a másik két fajtában ne találhatnánk jó teljesítményű lovakat.

 

Az appendixek

A quarter horse és az angol telivér - angolul Thoroughbred (TB) – keresztezésükből származó utódokat az Amerikai Quarter Horse Tenyésztők Egyesülete ma előtörzskönyves, vagyis „appendix” quarter horse-ként törzskönyvezi. Tehát mindazok az egyedek, amelyek egyik szülője quarter horse, a másik szülője angol telivér, vagy appendix quarter horse, az AQHA méneskönyvében mindaddig „appendix quarter horse”-ként lesznek regisztrálva, míg az AQHA által elismert versenyeken el nem érnek legalább 1 ROM (=10 egyéb) pontot. Ezek a lovak és utódaik a ROM pont megszerzésétől kezdve „appendix” megjelölés nélkül „csak” quarter horseként lesznek tovább regisztrálva.

Az appendix quarter horse-okkal az AQHA összes hivatalos versenyén és természetesen az egyéb (NRHA, MWLSZ, stb.) versenyeken is lehet versenyezni.

Természetesen az ilyen jellegű keresztezés akkor hozhat megfelelő eredményeket, ha mind a két szülő megfelelő minőségű tenyészállat. Csodák nincsenek. Egy pályáról leselejtezett, ideggyenge, rossz felépítésű telivérből nem valószínű, hogy klasszis csikó várható. Viszont kiváló telivéreket ismerünk, amelyek meghatározó egyedek voltak a quarter horse fajtában. Ilyen angol telivérek voltak: Three Bars (TB), amely 1989-ben, Top Deck (TB), amely 1990-ben, Depth Charge (TB), amely 1991-ben, és Cherry Lake (TB), amely 1998-ban került be az AQHA Hírességek Csarnokába a „Hall of Fame”-be.

A Hall of Fame-ben szerepel Doc Bar is, akinek Three Bars fia: Lichting Bar volt az apja.

Tehát megfelelő párosítás esetén ezek az utódok általában szerencsésen hordozhatják a két fajta legjobb tulajdonságait. Az atv. kitartóságát, gyorsaságát, a quarter horse nyugodtságát, könnyen lovagolhatóságát és robbanékonyságát.

Az appendix quarter horse alkalmas a westernlovaglásra, szabadidőslovaglásra, de ugrólóként, díjlóként, vagy a military sportban is kiválóan megállja a helyét.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Foros Comprar Kamagra Kelwhosse

(Kelwhosse, 2019.10.13 00:43)

Viagra Medication Online [url=http://addrall.com]buy orlistat from mexico[/url] Achat Cialis Suisse

Comprar Viagra Online Espana Ellblinly

(Ellsarvex, 2019.10.02 17:37)

Cialis E Cannabis Commander Generique Cialis Super Active [url=http://cpsmeds.com]canadian pharmacy cialis 20mg[/url] Levitra Aus Holland Celexa No Prescription

Tainted blood stress

(ABaresteassedo, 2018.09.27 12:48)

Poids est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang par vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-vente-en-ligne/